Waarom betalen twee buren niet dezelfde huur?

Code: 20190210-01

Zoektermen: Huur, buren, ongelijk

Extra informatie bij de vraag: Bij twee huurders verschilt de huurprijs. Een huurder moet € 100,00 méér huur betalen toen zij hier kwam te wonen. Mijn vraag: hoe kan dit?

Antwoord: Als je in een huurhuis woont, mag elk jaar de huur maar met een bepaald percentage stijgen. Dat wordt in Den Haag bepaald, en de woningcorporaties kunnen BINNEN de vastgestelde marges bewegen. Dus als de bovengrens bijvoorbeeld op 4% wordt gezet, kan KleurrijkWonen de huur nooit meer dan dat percentage laten stijgen. Op die manier worden zittende huurders beschermd tegen te grote huurverhogingen. Bovendien is de huurverhoging tegenwoordig mede gebaseerd op het inkomen. Dus als je lange tijd een pand huurt en een laag inkomen hebt, blijft de huur relatief laag.

Maar als er een nieuwe huurder komt, heeft KleurrijkWonen het recht om een nieuwe, realistische huur te vragen. Er is dan geen sprake van een huurverhoging, omdat het om een nieuw contract gaat.
Bijvoorbeeld: het kan dus zijn dat een nieuwe bewoner van een huurhuis een veel hogere huur moet betalen dan degene die net uit het huis is vertrokken.

Maar de huurprijs kan ook naar beneden worden aangepast. Dat hangt af van het huurbeleid en de afspraken die hierover gemaakt zijn met de gemeente (hoeveel % van de woningen in de betaalbare klasse zitten, in de vrije sector e.d.).

Het gaat dus niet altijd om een nieuwe realistische huur; het kan ook om een afgesproken huur gaan.

Status: Beantwoord.